Hjälp våra bin!

Rött Murarbi. Foto: Per Bengtsson / Naturskyddsföreningen Rött Murarbi. Foto: Per Bengtsson / Naturskyddsföreningen
Vi kan tacka våra bin för maten! Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är beroende av att bin pollinerar växter. Bin ger alltså inte bara honung utan gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Utan bin är härliga äpplen och jordgubbar ett minne blott!

I Sverige finns idag 285 olika arter av bin varav en tredjedel är utrotningshotade. Bara för ett par år sedan var antalet bi- och humlearter 300 men redan nu har 15 arter dött ut. Orsakerna är flera bl.a. det enformiga jordbrukslandskapet med sin brist på blommor och flertalet sjukdomar som härjar.

Kan du hjälpa till?
JA! Du kan plantera mer blommor på tomten eller varför inte i din balkonglåda. Komplettera gärna med ett lättbyggt bihotell för vildbin.

Läs mer hos Naturskyddsföreningen
Passar samtidigt på att tipsa den intresserade för dokumentären More Than Honey

Pst... visste du att det krävs 5 miljoner blomsterbesök för att fylla endast en burk med honung!

Kommentera gärna: