Mindre mygg vid stugan?

Bild lånad från ViiVilla.se
Plågas du av mycket mygg vid stugan? Kanske har du också lite spillvirke kvar från när du bytte ut fasaden i våras? Perfekt, två flugor i en smäll... bygg ett par fågelholkar och sätt upp i träd och på hus!

Fåglarna äter upp både mygg, broms och andra insekter och de är ju också något extra rofyllt med fågelkvitter. Instruktioner för flera olika fågelsorter finner du på Naturhistoriska riksmuseets hemsida här, hos Vi i Villa här eller på Skånes Ornitologiska förenings hemsida här. Faller inte någon av dessa dig i smaken är det bara att söka vidare på nätet där det finns mängder med olika modeller. Viktigt att tänka på är ingångshålets storlek som ökar chansen att "rätt" fågelsort bosätter sig just här.
Som "standard" brukar 30 mm duga gott. Har du möjlighet så sätt även en plåt runt hålet så andra fåglar och djur att gnaga sig in och roffa åt sig ägg och ungar!


Inte bara fåglar
Det är inte bara fåglar som gärna bosätter sig i holkar. Passa på att snickra ihop en mer ovanlig fladdermusholk. En fladdermus kan äta upp till 7 000 mygg per dygn! Intruktioner finns på Naturhistoriska riksmuseets hemsida här.

Även de vackra fjärilarna kan bosätta sig i en holk. Läs mer och se instruktion här.

Lycka till!

Kommentera gärna: