Vill du också bo på Mörkö?


Köp fastighet och bli arrendator
Eftersom vi är många arrendatorer på Mörkö är det inte ovanligt att ett eller flera objekt finns ute till försäljning så ta gärna en titt på Hemnet, Booli eller Blocket.


Viktigt att känna till
Inför din kontakt med mäklaren bör du vara noga med att ta reda på kostnaden för ditt arrende och vilken period arrendet löper (vanligtvis 5 år). Varje år justeras ditt arrende  utifrån KPI (konsumentprisindex). Procentsatsen ser olika ut från år till år och fastställs av SCB, Statistiska Centralbyrån, i oktober varje år. Ibland kan procentsatsen, och där med pris, bli lägre än föregående år. Var mycket noga med att undersöka forhållandena vad gäller kontrakt. Du som köpare har RÄTT att ta över under pågående 5 års period med samma arrendenivå. Var också uppmärksam på att vissa mäklare INTE alls har koll på varken kontraktsperioder eller hur KPI räknas upp. Fler än en mäklare från större mäklarhus invaggar köparen i en falsk trygghet när man i sitt resonnemang menar att arrendebeloppet gäller 5 år att det därefter höjs med KPI. DET STÄMMER INTE! Historiskt sett har höjningen efter 5 år innburit mycket höga yrkanden på nya avgifter - upp till 200 %!


Yrkanden på upp till 200% - Är det möjligt???
Senast ett år innan 5-årsperioden tagit slut säger jordägaren Bordsjö skogar upp avtalet för omförhandling av villkoren, vilket vanligtvis gäller en höjning av arrendeavgiften. Tyvärr har merparten av våra medlemmar fått mycket höga yrkanden från jordägaren, vissa på över 200 %, detta trots att jordägaren inte har förbättrat förutsättningarna för arredatorn på något sätt. 
Hur skälig arrendeavgiften egentligen är kan således diskuteras!

Yrkandena har i de flesta fall varit oacceptabla varför också arrendatorerna med samlad kraft gått samman i förening och bestridit yrkandena i både arrendenämnd och hovrätt.
Det har varit svårt att nå framgång fullt ut och många har trots vår kamp fått sin avgift höjd med 100 % och mer vilket förstås har slagit hårt mot arrendeställets värde. Följden har blivit att många har svårt att behålla sina sommarstugor och att försäljningspriserna generellt sett har sjunkit mycket kraftigt på Mörkö även om det finns några få undantag. Vissa mäklare åtar sig inte längre försäljningsuppdrag på ön för att marknaden här har svalnat och det är så svårsålt.


Hyr en stuga
Vill du kanske hellre hyra en stuga en kortare period eller under en säsong för att prova på skärgårdslivet? Kanske vill du "känna av" ön innan du köper en egen fastighet?
Det finns flera arrendatorer som hyr ut sina stugor under olika perioder av året och du hittar de flesta på Stugnet
eller Stugknuten.

Funderar du över något så kan du alltid ta kontakt med oss här. Kanske syns vi på ön? :)

Färjan Karin vid Skanssundet
I maj blommar orkideer på Oaxen