Dokumentär om Fideikommiss och greve Trolle Wachtmeister

Foto lånat från SVT Foto lånat från SVT
SVT sände nyligen en intressant dokumentär om greve Trolle Wachtmeister som, likt vår markägare, upplåter mark för arrenden. I detta fall handlar det om jordbruksarrenden och de höga höjningar som markägaren vill genomföra. Hur han bedömer sig ha rätt att roffa åt sig många extra tusenlappar då arrendatorn har rustat upp sitt hus och förvaltat marken utan att själv ens ha bidragit. Något som nog flera av oss arrendatorer på Mörkö känner igen.

Här får vi följa två bröder och deras kamp genom Arrendenämnd med syn, upp till Hovrätten. Överklagan till Högsta domstolen godtas ej. Dokumentären ger också en historisk tillbakablick på hur fideikommiss, det system som ligger till grund för flera av de problem vi upplever idag, och hur föråldrat detta system är som borde ha övergetts för längesedan. Även om hur den efterlängtade friköpsrätten ses avlägsen. Klart sevärd och ni kan se dokumentären på SVT Play här. Ni får dock vara snabba, p.g.a. rättigheter så kommer programmet försvinna ur tablån den 19 oktober!

Kommentera gärna: