• Grannsamverkan

Grannsamverkan

Mejla gärna oss på info@morkostugan.se för att rapportera om misstänkta aktiviteter.

2015-05 Månadsbrev

Hej alla grannsamverkare!
Här kommer det andra månadsbrevet som innehåller information från polisen m.m. Det här är ju sista brevet innan semestrarna så jag lämnar också lite tips inför sommaren. Jag har åter fått en rapport från polismyndigheten i Södertälje angående inbrottssituationen under maj månad. Denna månad har det skett tjugo angrepp på bostäder, sex fullbordade i villa/radhus, sex fullbordade i lägenhet, fyra försök i villa/radhus samt fyra försök i lägenhet. Fyra av brotten har skett i ytterområden Järna, Mörkö och Nykvarn och de övriga i Södertälje. Fyra av brotten kan knytas till en och samma gärningsman som sitter häktad, samtliga i Södertälje och koncentrerat till östra sidan av staden. Den 26/5 hade polisen ett ärende som bedöms vara inbrottsförsök på Lovisinsgatan, där målsägaren påträffar en person i sin hall inne i lägenheten. Gärningsmannen avviker när målsägaren konfronterar vederbörande. Lägenhetsdörren var olåst. Tänk därför på att alltid lösa ytterdörren oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet.

Ett par tips inför semestrarna när ni åker bort:
1. Informera grannarna även vid kortare bortavaro (och även kontaktombudet om ni är borta mer än några dagar)
2. Låt radion gå på med timer så det hörs ljud i hemmet. Slå dock inte på TV:n då detta ökar brandrisken.
3. Be någon granne tömma brevlådan på post och reklam och peta in posten om den sticker ut.


För fler tips: Gå in på följande länk: samverkanmotbrott.se/?page_id=6708

Gå också gärna in på www.sodertalje.se/grannsamverkan Där finns länkar till polisen, samverkan mot brott och BRÅ.

Trevlig sommar! /Michael McCarthy


2014-03-15 Välkommen till informationsmöte och utbildning
Polisen i Södertälje bjuder in till möte och utbildning den 13 maj kl. 18.30-20.30 för de som vill engagera sig eller är nyfikna på arbetet med grannsamverkan. Det bjuds på kaffe och smörgås och utbildningen är kostnadsfri. Läs mer här om hur du anmäler dig.

2014-02-08 Välkommen till informationsmöte
Polisen i Södertälje bjuder in till informationsmöte den 9 april kl. 18.30-19.30 för de personer som vill engagera sig eller bara är nyfikna på arbetet med grannsamverkan. Du är välkommen utan att behöva anmäla dig i förväg. Läs mer här.

2013-10-28 Båtstölder på Ekö
Nu har det åter varit påhälsning på Ekö. I slutet av september 2013 stals en grön Crescent 540 med motor Mariner vid brygga samt en uppdragen gul optimistjolle, märkt "Annas". Stölden är polisanmäld. Polisen meddelar att förundersökning ej inleds. Har du sett något? Kontakta oss på info@morkostugan.se.

2013-01-18 Motorstöld Ekö 4

En person har stulit en skottkärra på Ekö 4 och på den transporterat bort en utombordsmotor som fanns på en uppdragen båt på Ekö 4. Motorn var en 4-cylindrig Mercury. Motorstölden är polisanmäld.

 

2012-12-21 Grannsamverkans Nyheter (Södertälje Polismästardistrikt)
Nu kan du följa Södertäljepolisens arbete samt ställa frågor och få svar via: www.facebook.com/polisen.sodertalje


Hej igen!
Nu går året mot sitt definitiva slut. Jul och nyår står för dörren. Året som varit har varit tämligen mörkt i hela Stockholm vad gäller bostadsinbrott. Distriktet Södertälje drabbades särskilt hårt vid början på året och nu även slutet. Som vi tidigare skrivit så verkar trenden vara att det är fler och fler som ägnar sig åt bostadsinbrott eftersom vinningen av brottet, i förhållande till eventuellt straff, är så stor jämfört med exempelvis personrån.


Gripna förövare
Vi fortsätter att gripa förövare och vid flertalet tillfällen sker det efter tips från allmänheten. Bra där!!


Bedrägerier
Polisen har senaste dagarna varnat för ett falskt datavirus som "låser" datorn samt utger sig att komma från polisen. För att datorn ska funka igen så ombeds man att betala in 100 Euro. Polisen eller någon annan myndighet skulle ALDRIG kommunicera på det sättet. Se till att ha ett fungerande virusskydd sam polisanmäl om ni drabbas.


Statistik
På bifogad karta (utlämnad) kan ni se ungefär var inbrotten skett.
Har du tips att lämna till polisen, ring 11414. Med knappval 2 kommer du sedan till en operatör som tar emot tipset och skickar det vidare till oss. Med knappval 0 kommer du till en telefonist. Ser du ett pågående brott eller ett som snart kommer att ske är det 112 du ska ringa, inget annat.


Övrigt/Tips
Bygg gärna upp egna "facebookgrupper" för att snabbt sprida information grannar emellan. Ett mycket bra verktyg för att öka den spontana dialogen grannar emellan.
Om ni undrar över något så går det bra att kontakta mig via mail: par-g.carlsson@polisen.se


Med Vänlig Hälsning
Pär Carlsson
Södertäljepolisen