Mörkö Sommarstugeägarförening var en av initiativtagarna till riksorganisationen BARO (Bostadsarrendatorers Riksorganisation) som arbetar på politisk och rikstäckande nivå för att främja villkoren kring bostadsarrenden i Sverige. Här är vi medlemmar och det betyder att också du som privatperson är med i BARO.

Den 25 maj kl. 13.00 i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm är det dags för årsmöte och du är inbjuden. Välkommen och läs gärna mer på www.arrenden.se.
Bild lånad från HNF Bild lånad från HNF
Som medlem i Mörkö Sommarstugeägarförening stödjer du också Himmerfjärdens Naturvårdsförening. De bjuder nu in till en dagsutflykt med MS Flora som avgår Rangsta brygga men hämtar också upp påstigande vid Oaxen söndag 4:e augusti.
 
Matsäck medtages. Kaffe finns att köpa ombord på Flora.

Lena Kautsky och Nils Kautsky från Stockholms universitet berättar sedan om sin nyare forskning. Flera forskare kommer troligen att finnas på Askö-laboratoriet och kan visa oss runt och berätta om aktuell forskning. Låter det intressanta? Läs mer och anmäl dig här.
Så är vi det återigen vår och ön har vaknat till liv. Vi rör oss med stora kliv till sommaren även om vädret fortfarande bjuder på regn & rusk och stundtals någon snöflinga.

Som vanligt vid den här tiden är det dags för årsmöte och ni är alla välkomna till bygdegården söndagen den 12 maj kl. 10.00. Här kan du läsa vår dagordning och verksamhetsberättelse Varmt välkomna :)
Vid tvistemål i arrendenämnd gäller inte något rättsskydd. Om man t.ex. betalat en advokat som ombud får man stå för den kostnaden själv. Å andra sidan behöver man inte betala motpartens kostnader om man förlorar i arrendenämnden. Så om man för sin egen talan kostar det inget förutom egen tid och eventuella reskostnader.
 
Om ärendet överklagas och går till hovrätt, kan du få rättsskydd via din hemförsäkring om ditt försäkringsbolag bedömer att du själv eller ditt ombud besitter rätt kompetens.
 
Nu har en medlem hört av sig och berättat att Folksam har infört ett undantag för tvister om bostadsarrenden. Bland avtalsvillkoren står att rättsskyddet inte gäller byggnader på ofri grund.
 
Vi vill nu göra våra medlemmar uppmärksamma på att det kan förekomma undantag från möjligheten att få rättsskydd via hemförsäkringen, kanske också hos andra försäkringsbolag än Folksam. Vi är tacksamma om du vill delge oss sådana iakttagelser. Meddela oss här.
Det börjar bli dags för flertalet av oss arrendatorer att betala arrendeavgiften. Till denna kan du behöva räkna med KPI (konsumentprisindex) och information om hur du gör finns här.

Siffran för 2019 års avgift är 2018's 330,72.

I dagarna har vi skickat ut två nyhetsbrev angående de nya kontraktsförslag godset har skickat ut. Vi har fått många frågor både via mejl och telefon från oroliga arrendatorer som inte kan förstå hur jordägaren, återigen, vill höja arrendena utan motprestation. 

Läs mer i våra nyhetsbrev här och här där det bland att står hur det fungerar med fullmakt för hjälp i arrendennämnden. Fullmakterna finns här och här

Källa: www.sverigesradio.se Källa: www.sverigesradio.se
För er som kan tycka det är intressant har Mia Blomgren gjort programet "34 rum och kök". Denna gång träffar hon Carl Bonde i ett samtal om hur det är att tillhöra överklassen, att vara god medborgare, att återförenas med sin far på gamla dagar och tips på hur man får ett långt äktenskap. 

Hans fru Caroline Bonde är också med och berättar om hennes aldrig sinande ilska över den svenska avundsjukan.

Programet finns att lyssna på hos Sveriges Radio här.
Hej allihop,
Både medlammer och icke medlemmar. Vi har nyss gjort ett utskick både brevledes och med e-post innehållande viktig information kring ditt arrende. Oavsett om du är medlem hos oss eller ej. Du kan läsa brevet här.

Kontakta oss gärna för eventuella frågor eller funderingar här.
Bild från www.arrendenamnden.se Bild från www.arrendenamnden.se


Jag bifogar här en blankett som gäller begäran om villkorsändring av ditt arrende på Mörkö. Bakgrunden till detta är ny kunskap som vi fått via vår advokat Agneta Gustavsson. Hon uppmanar alla arrendatorer att skicka en sådan ifylld blankett till vår jordägare! Orsaken är att när man hamnar i arrendenämnden och inte sagt upp sitt arrende för villkorsändring är förhandlingsutrymmet begränsat till endast dagens arrendeavgift och den jordägaren yrkar. Arrendenämnden kan inte gå utanför detta utrymme. Det är mao svårt att få igenom en eventuell sänkning eller andra ändringar i avtalstexten. Eftersom du själv inte har sagt upp ditt kontrakt för villkorsändring är grundinställningen att du accepterar det nuvarande avtalet, därför finns inga skäl att
göra andra förändringar än det som markägaren nu vill ändra. Markägaren sätter så att säga ramarna för processen.

Däremot, om vi arrendatorer själva begär villkorsändring blir förhandlingsutrymmet annorlunda. Vi skulle exempelvis kunna begära sänkning av arrendeavgiften eller begära andra ändringar i avtalsvillkoren som vi anser oskäliga.

Begäran om villkorsändring skall skickas till jordägaren senast 1 år innan nuvarande kontrakt går ut. Det betyder alltså att du som t.ex. ska ha ett nytt kontrakt den 1 april 2019 måste du skicka in din begäran i god tid nu i mars. Samtidigt betyder det att du som ska ha nytt kontrakt 2020 och inte är nöjd med dina villkor redan nu kan skicka in din begäran. Att begära villkorsändring av sitt arrendekontrakt är en rättighet man har som arrendator och kan inte ses som provocerande av jordägaren och innebär inget dramatiskt, du riskerar INTE att förlora din arrenderätt.

Jag uppmanar alla arrendatorer att fylla i bifogad blankett och skicka in den till jordägaren. Blanketten sänds in som rekommenderat brev med mottagningsbevis. När du sedan får tillbaka det underskrivna mottagningsbeviset är det mycket viktigt att du sparar det på sådant sätt att du kan hitta det igen. Det kan gå flera år innan det kan behövas användas igen.

Med vänlig hälsning

Lars Landin
ordf Mörkö Sommarstugeägarförening
Den syn som vi tidigare berättat om skulle äga rum den 19-20 september har idag blivit inställd p.g.a sjukdomsfall.

Förslag på nytt tillfälle finns men vi återkommer med närmare information när det är bestämt.

Missat något utskick?