2024-01-28 Förhandlingar i arrendenämnden den 13 och 14 februari för 2023-gruppen.
Arrendatorer som skulle fått sina avtal förlängda 2023 men inte accepterat Bordsjö skogars förslag är kallade till förhandlingar i Hyres- och arrendenämnden i Stockholm.
Adressen är Sicklastråket 1, 131 54 Nacka. Parkeringshus finns i anslutning till tingshuset.

2023-11-23 Jordägaren överklagar (AN:s) beslut 
till Svea Hovrätt. 

Till skillnad från arrendatorerna i 2022-gruppen så har Erengisle förvaltning (jordägaren) valt att överklaga arrendenämndens beslut till hovrätten, den här gången med advokaten Jan-Mikael Bexhed som juridiskt ombud. 
Överklagandet finns att läsa här.

Du som ska ha nytt arrendeavtal 2024
och inte har nåtts av våra utskick, skicka dina kontaktuppgifter till föreningen så får du del av informationen.

Statistiska Centralbyrån har meddelat att inflationstakten enligt KPI var 6,5 procent i oktober 2023 (KPI oktober 409,07)
Detta innebär att avgiften som arrendatorerna betalade år 2023 med automatik kommer att öka med cirka 6,5 procent år 2024.

Andra avtalskonstruktioner kan innebära andra prisförändringar.
Hur man exakt beräknar KPI kan du se på sidan KPI-beräkning

Woody i Vagnhärad
Nu finns även Woody NA Svensson med bland företagen som ger rabatt till våra medlemmar.
Ange kundnumret som finns under fliken Medlemssidor/Medlemsrabatter
En länk till företaget finns även under fliken Användbara länkar

2023-11-15 Zoom-möte för 2024-gruppen.
Onsdagen den 15 november klockan 19:00 samlar vi alla i 2024-gruppen för en genomgång inför kommande förhandlingar med jordägaren.
Inbjudan skickas i dagarna och tillhör du 24-gruppen men saknar inbjudan, så kontakta föreningen med ett mejl till info@morkostugan.se

2023-09-28 Arrendenämndens (AN:s) beslut för 2022-gruppen.
Jämförelsetabell  och Diagram som visar skillanden mellan Jordägarens (JÄ:s) krav och AN:s beslut.

2023-09-27 Arrendenämndens beslut  för 2022-gruppen (Avgiftspannet ligger mellan 38 tkr och 100 tkr)

2023-08-24 -- 2023-09-05 Arrendenämndens syn
Under fyra dagar kommer Arrendenämnden tillsammans med Jordägaren (JÄ) och Arrendatorerna i 2022-gruppen att ha syn på JÄ:s Prövningsobjekt  och på JÄ:s och Arrendatorernas Jämförelseobjekt. 

2023-08-15 Svea Hovrätts beslut
för 2021-gruppens och Jordägarens överklagande av Arrendenämndens beslut.
I stora drag så har Svea Hovrätt godkänt Arrendenämndens tidigare beslut.
Spannet mellan lägsta och högsta avgift ligger mellan 30.000 kr och 97.000 kr
Gulmarkerade notiser av redaktionen.

En kort kommentar från styrelsen hittar du här

2023-08-05 Vid 'Loppisen' på Mörkö bygdegård lördagen den 5 augusti kommer några från styrelsen finnas på plats för att svara på frågor. Hoppas vi ses!

Det pågår ett ombyggnadsarbete av hemsidan, så vi beklagar om det blir lite stökigt under en tid.

Vid tvistemål i arrendenämnd gäller inte något rättsskydd. Om man t.ex. betalat en advokat som ombud får man stå för den kostnaden själv. Å andra sidan behöver man inte betala motpartens kostnader om man förlorar i arrendenämnden. Så om man för sin egen talan kostar det inget förutom egen tid och eventuella reskostnader.
 
Om ärendet överklagas och går till hovrätt, kan du få rättsskydd via din hemförsäkring om ditt försäkringsbolag bedömer att du själv eller ditt ombud besitter rätt kompetens.
 
Nu har en medlem hört av sig och berättat att Folksam har infört ett undantag för tvister om bostadsarrenden. Bland avtalsvillkoren står att rättsskyddet inte gäller byggnader på ofri grund.
 
Vi vill nu göra våra medlemmar uppmärksamma på att det kan förekomma undantag från möjligheten att få rättsskydd via hemförsäkringen, kanske också hos andra försäkringsbolag än Folksam. Vi är tacksamma om du vill delge oss sådana iakttagelser. Meddela oss här.

Lyssna på Greve Carl Bonde i Tendens (P1)
För alla som är inntresserade har Mia Blomgren gjort programet "34 rum och kök". Denna gång träffar hon Carl Bonde på Hörningsholm i ett samtal om hur det är att tillhöra överklassen, att vara god medborgare,
att återförenas med sin far på gamla dagar och tips på hur man får ett långt äktenskap. 
Programet finns att lyssna på hos Sveriges Radio 
r.

Bild från www.arrendenamnden.se Bild från www.arrendenamnden.se






Jag bifogar här en blankett som gäller begäran om villkorsändring av ditt arrende på Mörkö. Bakgrunden till detta är ny kunskap som vi fått via vår advokat Agneta Gustavsson. Hon uppmanar alla arrendatorer att skicka en sådan ifylld blankett till vår jordägare! Orsaken är att när man hamnar i arrendenämnden och inte sagt upp sitt arrende för villkorsändring är förhandlingsutrymmet begränsat till endast dagens arrendeavgift och den jordägaren yrkar. Arrendenämnden kan inte gå utanför detta utrymme. Det är mao svårt att få igenom en eventuell sänkning eller andra ändringar i avtalstexten. Eftersom du själv inte har sagt upp ditt kontrakt för villkorsändring är grundinställningen att du accepterar det nuvarande avtalet, därför finns inga skäl att
göra andra förändringar än det som markägaren nu vill ändra. Markägaren sätter så att säga ramarna för processen.

Däremot, om vi arrendatorer själva begär villkorsändring blir förhandlingsutrymmet annorlunda. Vi skulle exempelvis kunna begära sänkning av arrendeavgiften eller begära andra ändringar i avtalsvillkoren som vi anser oskäliga.

Begäran om villkorsändring skall skickas till jordägaren senast 1 år innan nuvarande kontrakt går ut. Det betyder alltså att du som t.ex. ska ha ett nytt kontrakt den 1 april 2025 måste du skicka in din begäran senast i mars 2024.
Att begära villkorsändring av sitt arrendekontrakt är en rättighet man har som arrendator och kan inte ses som provocerande av jordägaren och innebär inget dramatiskt, du riskerar INTE att förlora din arrenderätt.

Jag uppmanar alla arrendatorer att fylla i bifogad blankett och skicka in den till jordägaren. Blanketten sänds in som rekommenderat brev med mottagningsbevis. När du sedan får tillbaka det underskrivna mottagningsbeviset är det mycket viktigt att du sparar det på sådant sätt att du kan hitta det igen. Det kan gå flera år innan det kan behövas användas igen.
26 juli 2023 - Uppdatering av ovanstående text - Numera går det även bra att skicka in sin begäran om villkorsändring via godsets kundportal (se länk under vår flik "Användbara länkar"). 
Där loggar man in med Bank-Id och får ett ärendenummer. När man är inloggad så bör man kontrollera sina 'egna uppgifter' så att kvittensen skickas till rätt mejladress.


Med vänlig hälsning

Lars Landin
ordf Mörkö Sommarstugeägarförening
Vår ordförande Lars Landin har skrivit ett debattinlägg till LT under rubriken Opinion. Det beskriver dagens problematik och osäkerhet kring det sätt rättsväsendet idag hanterar arrenden. Du kan läsa inlägget på LT's hemsida (utan att vara inloggad) här.

Bild lånad från LT.se.
Kärringhällans fyr idag. Foto Uabjanh (Wikipedia) Kärringhällans fyr idag. Foto Uabjanh (Wikipedia)
Det pratas på ön angående det omfattande arbete som syftar till att bredda och fördjupa farleden från Landsort till Södertälje. Bakgrunden är att man i Södertälje bygger en ny större sluss tänkt att hantera större fartyg än i dag. Kostnaden beräknas till ca 300 miljoner och man vill på det här sättet minska miljöpåverkan, öka kapacitet och säkerhet.

Det här är en del av Landsortsfarleden och Mälarprojektet och kommer leda till att dagens segelfria djup blir 11,5 meter istället för 9 meter. Farleden ska säkert kunna hantera fartygsstandarden "Panmax" (den maximala storleken ett fartyg får ha för att kunna passera Panamakanalen).

Sträckan från Fifång och in till Södertälje är också mer olycksdrabbad än genomsnittet då den är mer svårnavigerad. Mellan 1985 och 2009 inträffade 45 st tillbud, mest grundstötningar, på sträckan. Senast 2014 gick fartyget Kertu på grund utanför Landsort. Den allvarligaste olyckan skedde 1977 då det sovjetiska fartyget Tseis gick på grund nedanför Fifång (grundet Kärringhällan) och ca 1 000 kubikmeter olja läckte ut.

För oss som bor på Mörkö kommer arbetet att märkas genom att muddring och sprängning kommer pågå på olika ställen. Ett i vissa fall störrande arbete som kan komma att påverka djurlivet. Exakt hur och hur länge arbetena kommer pågå vet vi än men start är hösten 2019 och man beräknar vara klar 2019-2020.

Läs gärna mer via länkarna här nedan:
Sjöfartsverket - Landsortsfarleden (med filmklipp)
Sjöfartsverket - Mälarprojektet
Sjöfartsverket - Breddning av Södertälje kanal
Sjöfartsverket - Riskidentifiering (nuvarande fartygstyper och framtida)
LT - Olycksdrabbad farled görs om
Wikipedia - Tsesisolyckan
Karta över farleden med Kärringhällan som utgångspunkt
 
Det väldiga klippblocket vilar på flera mindre stenar Det väldiga klippblocket vilar på flera mindre stenar
Om ni inte känner till grottan Berghuset på södra Mörkö är den värd ett besök. Med sin trevliga promenad genom skogen och upp på berget är det en perfekt dagsutflykt i solen. Packa gärna en picknickkorg och sätt er ovanpå berget så får ni underskön utsikt åt söder.

Här finns en instruktionsfilm för att ta sig dit och här finns också både foton och film från platsen. Tack till uppladdaren MickeSamurai!
Vädergudarna verkar ovanligt veliga i år. Snö i massor ena dagen och tö andra dagen. Nu håller vi tummarna för att den snö som under natten och idag faller får ligga kvar och att kylan sluter upp. Mörkö är väldigt vackert i sin vinterskrud!

Nästa vecka, onsdagen den 12:e februari närmare bestämt, har vi i styrelsen vårt nästa styrelsemöte. Har du något du vill att vi ska ta upp till diskussion? Mejla oss som vanligt på info@morkostugan.se.
Även om både snö och kyla lyser med sin frånvaro så lackar det mot jul. Vi hoppas på snö och kyla och visst vore det väl kul om det frös till så pass att man återigen kan gå till Oaxen?

Oavsett så vill vi i styrelsen önska alla medlemmar, och även våra andra besökare, en riktigt God Jul & Gott Nytt År!

Bild lånad från www.sussieolssonskok.se
 
Som vi tidigare berättat är vår förening medlemmar i Bostadsarrendatorernas Riksorganisation, BARO. Den startades på initiativ av bl.a. styrelsemedlemmar i vår förening och har till uppgift att samla Sveriges bostadsarrendatorer samt bevaka och försöka påverka lagstiftningen som rör vårt område samt utse nämndemän till arrendenämnderna Sverige runt. Man är också delaktig i den nu aktuella utredning av lagstiftningen som ligger på remiss.

Mer information finns på www.arrenden.se och du som medlem hos oss kan också komma in på medlemssidan och läsa lite mer. Lösenordet dit är "200111sep".
Pst... vi ser att ett fåtal inte har betalat sin medlemsavgift! Du är väl inte en av dem som har glömt?

Är du osäker? Kontakta oss gärna här så undersöker vi saken. Om inte annat så kanske du får ett samtal av vår trevliga kassör Hasse Gustavsson inom kort :)

Vet du om att du inte har betalt så finns instruktioner om hur du gör detta här.

Nu finns det en Anslagstavla på hemsidan.
Premiärnotis är att Katten Leo har försvunnit från sitt hem på Dåderö