Mörkötrafiken – bussen som kommer på beställning
Sedan den 10 december är linje 785 ersatt av en ny linje som kallas Mörkötrafiken. Mörkötrafiken är en buss som trafikerar Mörkö och delar av Tullgarn. Resor med bussen beställer du enkelt via en app eller genom att ringa till vår kundtjänst.
Det är du som bestämmer varifrån du ska resa och din destination. Dessutom är det du som bestämmer när du vill resa. Resor med Mörkötrafiken beställer du enkelt via appen Mörkötrafiken SL eller genom att ringa till SL:s kundtjänst.

2024-01-28 Förhandlingar i arrendenämnden den 13 och 14 februari för 2023-gruppen.
Arrendatorer som skulle fått sina avtal förlängda 2023 men inte accepterat Bordsjö skogars förslag är kallade till förhandlingar i Hyres- och arrendenämnden i Stockholm.
Adressen är Sicklastråket 1, 131 54 Nacka. Parkeringshus finns i anslutning till tingshuset.

2023-11-23 Jordägaren överklagar (AN:s) beslut 
till Svea Hovrätt. 

Till skillnad från arrendatorerna i 2022-gruppen så har Erengisle förvaltning (jordägaren) valt att överklaga arrendenämndens beslut till hovrätten, den här gången med advokaten Jan-Mikael Bexhed som juridiskt ombud. 
Överklagandet finns att läsa här.

Du som ska ha nytt arrendeavtal 2024
och inte har nåtts av våra utskick, skicka dina kontaktuppgifter till föreningen så får du del av informationen.

Statistiska Centralbyrån har meddelat att inflationstakten enligt KPI var 6,5 procent i oktober 2023 (KPI oktober 409,07)
Detta innebär att avgiften som arrendatorerna betalade år 2023 med automatik kommer att öka med cirka 6,5 procent år 2024.

Andra avtalskonstruktioner kan innebära andra prisförändringar.
Hur man exakt beräknar KPI kan du se på sidan KPI-beräkning

Woody i Vagnhärad
Nu finns även Woody NA Svensson med bland företagen som ger rabatt till våra medlemmar.
Ange kundnumret som finns under fliken Medlemssidor/Medlemsrabatter
En länk till företaget finns även under fliken Användbara länkar

2023-11-15 Zoom-möte för 2024-gruppen.
Onsdagen den 15 november klockan 19:00 samlar vi alla i 2024-gruppen för en genomgång inför kommande förhandlingar med jordägaren.
Inbjudan skickas i dagarna och tillhör du 24-gruppen men saknar inbjudan, så kontakta föreningen med ett mejl till info@morkostugan.se

2023-09-28 Arrendenämndens (AN:s) beslut för 2022-gruppen.
Jämförelsetabell  och Diagram som visar skillanden mellan Jordägarens (JÄ:s) krav och AN:s beslut.

2023-09-27 Arrendenämndens beslut  för 2022-gruppen (Avgiftspannet ligger mellan 38 tkr och 100 tkr)

2023-08-24 -- 2023-09-05 Arrendenämndens syn
Under fyra dagar kommer Arrendenämnden tillsammans med Jordägaren (JÄ) och Arrendatorerna i 2022-gruppen att ha syn på JÄ:s Prövningsobjekt  och på JÄ:s och Arrendatorernas Jämförelseobjekt. 

2023-08-15 Svea Hovrätts beslut
för 2021-gruppens och Jordägarens överklagande av Arrendenämndens beslut.
I stora drag så har Svea Hovrätt godkänt Arrendenämndens tidigare beslut.
Spannet mellan lägsta och högsta avgift ligger mellan 30.000 kr och 97.000 kr
Gulmarkerade notiser av redaktionen.

En kort kommentar från styrelsen hittar du här

2023-08-05 Vid 'Loppisen' på Mörkö bygdegård lördagen den 5 augusti kommer några från styrelsen finnas på plats för att svara på frågor. Hoppas vi ses!

Det pågår ett ombyggnadsarbete av hemsidan, så vi beklagar om det blir lite stökigt under en tid.

2014

Även om både snö och kyla lyser med sin frånvaro så lackar det mot jul. Vi hoppas på snö och kyla och visst vore det väl kul om det frös till så pass att man återigen kan gå till Oaxen?

Oavsett så vill vi i styrelsen önska alla medlemmar, och även våra andra besökare, en riktigt God Jul & Gott Nytt År!

Bild lånad från www.sussieolssonskok.se
 
Som vi tidigare berättat är vår förening medlemmar i Bostadsarrendatorernas Riksorganisation, BARO. Den startades på initiativ av bl.a. styrelsemedlemmar i vår förening och har till uppgift att samla Sveriges bostadsarrendatorer samt bevaka och försöka påverka lagstiftningen som rör vårt område samt utse nämndemän till arrendenämnderna Sverige runt. Man är också delaktig i den nu aktuella utredning av lagstiftningen som ligger på remiss.

Mer information finns på www.arrenden.se och du som medlem hos oss kan också komma in på medlemssidan och läsa lite mer. Lösenordet dit är "200111sep".
Pst... vi ser att ett fåtal inte har betalat sin medlemsavgift! Du är väl inte en av dem som har glömt?

Är du osäker? Kontakta oss gärna här så undersöker vi saken. Om inte annat så kanske du får ett samtal av vår trevliga kassör Hasse Gustavsson inom kort :)

Vet du om att du inte har betalt så finns instruktioner om hur du gör detta här.
Hösten rullar på och du bör i dagarna ha fått vårt medlemsutskick inför julen. Om du inte har fått det bör du kontrollera att dina adressuppgifter stämmer genom att skicka in dem på nytt här. Glöm inte heller att ange din e-postadress för att få brevet den vägen :)

Men men... nu är du ju ändå här på hemsidan och brevet går ju givetvis också att läsa här. Väl mött :)
Vi funderar på att sätta igång ett bildgalleri på hemsidan för att ge ett smakprov på vad Mörkö kan erbjuda. Vi är fortfarande på idéstadiet men tänker oss natur, bebyggelse, djur m.m. Vad tycker du, har du några önskemål?

Har du även några foton du skulle vilja bidra med? Mejla till oss på info@morkostugan.se komplett med
namn och kanske också en hemside-
adress som du vill ska synas?

Tack på förhand! :)
Hej på er i höstmörkret!

Inom de närmsta dagarna kommer en sammanfattning av BARO's utredning av jordabalken att publiceras på hemsidan. Intressant läsning för oss arrendatorer då det är jordabalken som ska hur arrendeavgiften ska bestämmas och vad som anses skäligt eller ej. Skälighetsprincipen är ju något som de flesta av oss med facit i hand kan ifrågasätta.

Utredningen är ett resultat av både arrendatorers och markägares önskemål. Nu är den ute på remiss och i bästa fall kan en lagändring ske till 2016. Vad den kommer att innebära för oss arrendatorer är fortfarande oklart med sammanfattningen kan ge en vink om vart vi är på väg.
I oktober fastställde så Statistiska Centralbyrån, SCB, årets KPI. En svag tillbakagång till 314,02. Siffran är viktig för dig som vill räkna ut ditt arrende.

På fakturan från Hörningsholm är det överenskommet att KPI ska vara specificerat men om du vill kontrollera att siffran stämmer kan du få hjälp att räkna ut här.

Mer information om KPI hittar du på SCB's hemsida.
Vi är mitt inne i mörkret och vi rör oss allt närmare jul och dess julkonserter och julmarknader. Därför är fliken "Aktiviteter" nu uppdaterad :)
Enligt LT har det under den senaste tiden inkommit allt fler vargobeservationer till Länsstyrelsens rovdjursrapportering, www.rovobs.se. Man har också konstaterat att en älgkalv blivit dödad av varg i Molstaberg samtidigt som man hittat vargspillning mellan Järna och Nykvarn.

Huruvida det är ett vargpar eller ej är inte helt fastställt än av Länsstyrelsen men Jägarnas Riksförbund, med kansli i Södertälje, är säkra enligt Per Wanström.

Läs mer på LT's hemsida här.
I helgen kom hösten på allvar till Mörkö med regn, blåst och kyla och man tvingas inse att badbyxor och shorts nog får lägga på hyllan i väntan på nästa säsong. Grått och tråkigt är det just nu men inom några veckor så har hösten blommat upp i sin fulla färgprakt, även om det tyvärr innebär en massa löv att räfas för många av oss ;)

Vi är säkert flera som redan börjat förbereda oss för att stänga igen stugan för säsongen, funderat på att ta upp båten m.m. Tänk på att se över fönster och lås och stoppa undan ev. värdesaker så att de inte syns från fönstren. Nu blir det mindre folk i rörelse på ön så illasinnade människor kan se sin chans. Peppar peppar ta i trä!
I en artikel idag på LT.se gör man intervjuer med såväl boende på ön och mäklare i området. Även Fredric Bonde kommer till tals på ett hörn.

Man belyser problematiken med att de höga arrendena gör att boenden känner sig borttvingade och har i flera fall mycket svårt att sälja sin stugor.

Läs mer på LT's hemsida här.
Bild lånad från LT.se Bild lånad från LT.se

Mankans Sommarhörna kommer som vanligt till Mörkö i år igen, närmare bestämt den 23 augusti på Idala Gård. Extra kul är att han också fått med sig Lill Lindfors denna gång!

Läs mer här.

Rött Murarbi. Foto: Per Bengtsson / Naturskyddsföreningen Rött Murarbi. Foto: Per Bengtsson / Naturskyddsföreningen
Vi kan tacka våra bin för maten! Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är beroende av att bin pollinerar växter. Bin ger alltså inte bara honung utan gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Utan bin är härliga äpplen och jordgubbar ett minne blott!

I Sverige finns idag 285 olika arter av bin varav en tredjedel är utrotningshotade. Bara för ett par år sedan var antalet bi- och humlearter 300 men redan nu har 15 arter dött ut. Orsakerna är flera bl.a. det enformiga jordbrukslandskapet med sin brist på blommor och flertalet sjukdomar som härjar.

Kan du hjälpa till?
JA! Du kan plantera mer blommor på tomten eller varför inte i din balkonglåda. Komplettera gärna med ett lättbyggt bihotell för vildbin.

Läs mer hos Naturskyddsföreningen
Passar samtidigt på att tipsa den intresserade för dokumentären More Than Honey

Pst... visste du att det krävs 5 miljoner blomsterbesök för att fylla endast en burk med honung!
Foto: Anders Olsson Foto: Anders Olsson
Tack alla ni som kom till årsmötet i söndags! Jag var själv inte på plats men hörde att ni haft fint väder, trevligt sällskap och fantastiskt fikabröd.

Se fler bilder här.

Den nya styrelsen är på plats och vårt nästa styrelsemöte blir i augusti. Hör gärna av dig här om du vill att vi ska ta upp något speciellt.

Hela styrelsen önskar er alla en trevlig sommar och hoppas att det fina vädret är med oss på Mörkö :D

Extra tack till både Anders Olsson och Stefan Zackrisson som delat med sig av bilder.
Bild lånad från ViiVilla.se
Plågas du av mycket mygg vid stugan? Kanske har du också lite spillvirke kvar från när du bytte ut fasaden i våras? Perfekt, två flugor i en smäll... bygg ett par fågelholkar och sätt upp i träd och på hus!

Fåglarna äter upp både mygg, broms och andra insekter och de är ju också något extra rofyllt med fågelkvitter. Instruktioner för flera olika fågelsorter finner du på Naturhistoriska riksmuseets hemsida här, hos Vi i Villa här eller på Skånes Ornitologiska förenings hemsida här. Faller inte någon av dessa dig i smaken är det bara att söka vidare på nätet där det finns mängder med olika modeller. Viktigt att tänka på är ingångshålets storlek som ökar chansen att "rätt" fågelsort bosätter sig just här.
Som "standard" brukar 30 mm duga gott. Har du möjlighet så sätt även en plåt runt hålet så andra fåglar och djur att gnaga sig in och roffa åt sig ägg och ungar!


Inte bara fåglar
Det är inte bara fåglar som gärna bosätter sig i holkar. Passa på att snickra ihop en mer ovanlig fladdermusholk. En fladdermus kan äta upp till 7 000 mygg per dygn! Intruktioner finns på Naturhistoriska riksmuseets hemsida här.

Även de vackra fjärilarna kan bosätta sig i en holk. Läs mer och se instruktion här.

Lycka till!
Strax innan valborgshelgen rapporterades en varg ha blivit påkörd av en bil på Hölö. Vargen överlevde men lämnade blodspår på platsen och har inte påträfftas sen dess.
Är det samma varg som siktats tidigare? Läs mer på LT's hemsida här.
Bild lånad från Ilvet.se Bild lånad från Ilvet.se

I början av april har det siktats varg på Hölö och enligt senast anmälda rapport ska varg ha synts vid brofästet mot Mörkö. Länsstyrelsen har tagit emot och följt upp anmälan och kan inte utesluta att det kan finnas varg i området. Vargar är mycket skygga och viker undan för människor men ni som har löst springande hundar, katter eller andra tamdjur utomhus bör vara lite extra uppmärksamma!

Läs mer hos LT.se och Länsstyrelsen.

På hemsidan www.rovobs.se kan du också läsa anmälningar gjorda av andra eller anmäla om du sett varg eller andra större rovdjur som t.ex. lo. Här kan man också läsa en uppföljning som där en skymt av varg visat sig vara en löst springande hund efter att man säkrat spår.

Mitt i påskfirandet kommer här vårt medlemsbrev inkl. och inbjudan med tillhörande dagordning till vårt årsmöte, söndagen den 18:e maj.

Vi är som vanligt i Mörkö bygdegård och börjar kl. 10.00. Välkomna :)

Pst... vill du anmäla något du vill att vi ska lägga till dagordning? Hör av er till info@morkostugan.se senast sex dagar senast den 11:e maj.

Vi är äntligen mitt uppe i våren som är så välkommen. Härligt att se all grönska som åter börjar spira och gro. För att inte tala om att mörkret drar sig tillbaks så att våra dagar och kvällar blir ljusare och ljusare.

Det verkar bli en härlig påsk sett till vädret och jag hoppas att många av tar tillfället i akt och styr kosan ut mot Mörkö.

Som vi berättat om tidigare är årsmötet satt till den 18 maj och i dagarna kommer nu också brev- och e-postutskicket med närmare information.

Å min egen och styrelsen vägnar önskar jag er alla en riktigt härlig påsk och att vi syns ute på Mörkö den 18 maj!
Vi är väldigt glad att över att berätta att vi har inlett ett samarbete med företaget Vedeldning.com som arbetar med braskaminer, värmepumpar, grillar och förbränningstoaletter m.m.

Som medlem i vår förening ges du 10% rabatt på hela sortimentet!
Läs mer under "Medlemsrabatter".

Du har väl inte missat att du också
får rabatt på både Järna Trä och
möbelbutiken Alex i Järna?
Det skruvas och fixas på hemsidan lite mer än vanligt för tillfället. En hel del ny information har dykt upp under olika flikar och det händer en hel del bakom kulisserna också.

Som ni säkert sett finns idag en undersida till denna som heter "Medlemsrabatter". Tanken är att det här ska samlas rabatter för er medlemmar och vi försöker knyta nya samarbeten. Bedriver kanske du en verksamhet som du känner skulle kunna gynnas av att erbjuda våra medlemmar rabatt på ditt sortiment eller tjänster? Hör av dig till oss på info@morkostugan.se. Förutom att du kommer att synas på hemsidan kommer du också att få vara med på ett par rader i våra brev- och e-postutskick.
Foto: Stefan Petterson Foto: Stefan Petterson
Ni har väl inte missat att Mörkö har fått besök av en sällsynt fågelart nämligen den Kaspiska piparen som nu placerat ön i centrum för ornitologer, inte bara i Sverige utan från våra övriga nordiska grannländer också. Läs mer här.

Tack till Stefan Petterson som låter oss låna bilden från hans hemsida, 365bilder.blogspot.se, där du kan hitta fler bilder på den turistande lilla flygaren :)

ABC gjorde också ett inslag om fågeln och kan ses på SVTPlay här.
Polisen i Södertälje bjuder in till både informationsmöte och utbildning för dig som är intresserad av att deltaga i arbetet med grannsamverkan:

9/4 - Informationsmöte
13/5 - Informationsmöte och utbildning

Båda tillfällena är givetvis kostnadsfria.

Läs mer under menyvalet "Grannsamverkan".

Den 18:e maj är det återigen dags för årsmöte på Mörkö bygdegård. Vi startar som vanligt kl. 10 och avslutar med en liten fikastund. Mer information inkl. dagordning kommer med brev och e-post lite närmare men skriv in datumet i kalendern redan nu :)

Det är härligt att se att våren har kommit åter till Mörkö. Även om vintern varit mild med knappt kyla eller is är det skönt när det nu äntligen torkar upp och solen tittar fram att oftare.

Här på hemsidan har det dykt upp lite uppdateringar sen sist:
- Aktuell väderinformation hämtas automatiskt för Mörkö från Klart.se
- Nyheter från LT's Järna-kontor hämtas automatiskt från LT.se
- Fliken "Aktiviteter" har nu uppdaterats men mejla oss gärna fler datum. Du kan också kommentera direkt i fältet här nedan.

Vi tyckte också det var dags att slopa både vinterbild och snöfall :)

Arbetet i styrelsen rullar på och vi har hunnit ha ett möte hittills i år och nästa är planerat till den 22 april. Låt höra om det är något du vill att vi ska ta upp.

Datum för årsmöte är ännu inte bestämt utan det står mellan den 18 eller 25 maj. Vi återkommer med besked närmare.